Als je denkt aan beleggen in goederen is de kans groot dat je aan goud of olie denkt. Precies daarom wil ik je graag helpen met hoe te beleggen in olie. Het is namelijk niet voor niets dat je als eerste denkt aan olie wanneer het gaat om beleggen in producten.

In de oliehandel gaat namelijk veel geld om. De landen die enorm welvarend zijn zoals Saoedi-Arabië en Qatar hebben hun welvaart juist te danken aan de oliehandel. Maar ook jij als belegger kan er behoorlijk veel geld mee verdienen. Ik zal je helpen met de basics van het beleggen in olie.

Meer informatie intern

Waarom investeren in olie?

Olie wordt op veel plekken ter wereld gewonnen. Zoals eerder benoemd zijn er ook landen die volledig afhankelijk zijn van de oliehandel. Echter wordt olie steeds schaarser waardoor de prijzen van de oliekoers stijgen. Het gebruik van olie neemt daarentegen helemaal niet af en stijgt mogelijk zelfs.

Daarnaast is er veel informatie online te vinden over de huidige oliekoers en over landen die te maken hebben met olie. Door de transparante markt kun je als beginner goed inlezen in op tijd uitstappen wanneer het slecht gaat met de markt. Of wanneer jij denkt dat de koers gaat dalen.

Beleggen in olie op lange termijn

Wanneer een product steeds schaarser wordt betekend dat er steeds minder aanbod is, terwijl de vraag nog steeds hoog blijft. Voor beleggers zijn voorgenoemde factoren de ideale situatie waarop zij kunnen inspelen als zij gaan beleggen in olie.

Gedurende de jaren zal olie nog meer schaarser worden en zal langzaam de prijzen ook gaan stijgen. Natuurlijk zullen er op korte termijn stijgingen en dalingen plaatsvinden, maar dit is voor lange termijn niet belangrijk. Hoe het beleggen in olie werkt voor korte termijn, vertellen we nu.

Meer informatie extern

Beleggen in olie op korte termijn

Het beleggen in olie op korte termijn is een lastiger verhaal. Je moet als je gaat beleggen in olie op korte termijn heel erg veel rekening houden met alle actuele ontwikkelingen rondom de oliehandel. Je krijgt dan te maken met politieke kwesties die de oliehandel en koers kunnen beïnvloeden.

Dit is niet perse iets slechts, maar wel iets om rekening mee te houden. Je kunt op basis van de actuele ontwikkelingen ook veel winst pakken, bijvoorbeeld door zo snel mogelijk je aandelen te verkopen wanneer er iets slechts dreigt te gebeuren en weer inkopen wanneer de prijzen op het laagste zijn.

Beleggen in oliemaatschappijen

De eerste optie die je als belegger krijgt als je wilt investeren in olie, is het beleggen in aandelen van oliemaatschappijen. Je koopt hierbij niet letterlijk olie, maar de bedrijven die olie winnen. Denk bijvoorbeeld aan een Shell.

Je kunt aandelen in Shell via verschillende brokers kopen. Je koopt dat een stuk van het bedrijf en wanneer het bedrijf goede zaken doet zullen de aandelen ook stijgen. Dit betekent dat jij dus ook winst maakt. Waar je rekening moet houden als je voor deze optie kiest, is dat je nu investeert in een bedrijf en niet de olie koers.

Investeren in de oliekoers

De andere optie die je krijgt als je wilt investeren in olie, is het beleggen in de oliekoers. Bij deze optie kies je ervoor om te investeren in de olie koers van de olieprijzen en niet in het bedrijf zelf. Hierdoor spelen politieke ontwikkelingen niet mee. 

Je loopt hierdoor geen risico dat wanneer bijvoorbeeld Shell een onverantwoorde keuze maakt, jouw aandelen slecht gaan. Je bent alleen afhankelijk van de grootste ontwikkelingen op de oliekoers en het vraag en aanbod.

Waar je uiteindelijk voor gaat kiezen hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren. Ben je bereid om een lange periode geld te investeren in olie en er niet meer naar om te kijken of wil je actief elke dag naar de markt kijken om zo sneller winst (of verlies) te maken?