Als je wilt gaan beleggen gaat dit eigenlijk altijd via een broker. Een voorbeeld van een broker is bijvoorbeeld: je eigen bank, een verzekeringsmaatschappij of een bedrijf wat gespecialiseerd is in het beleggen in aandelen.

Wat is een broker?

Een broker zorgt ervoor dat als je een aandeel koopt, van bijvoorbeeld de Shell, dat het wordt doorgestuurd naar de juiste aandelenbeurs. In dit geval is het de AEX (Amsterdams Exchange Index) waar het aandeel wordt gekocht. Deze transacties gaan binnen minuten en soms zelfs seconden. Na de transactie ben jij in het bezit van een aandeel.

Ze zijn een tussenpersoon tussen jou en de beurs. Daarnaast leveren ze vaak informatie, ondersteuning en verzorgen ze real time informatie. Elke broker heeft zijn eigen specialiteit. Ze hebben vaak een aspect waar ze zich op focussen. Bij eToro is dit bijvoorbeeld commissie vrij handelen. In dit artikel gaan we de volgende brokers vergelijken:

De eerste broker vergelijken

De eerste van alle brokers die we gaan vergelijken is eToro. EToro noemt zichzelf een social investment network. Het is opgericht in 2007, maar in 2010 ging het live zoals we het vandaag de dag kennen. De grootste feature die eToro biedt vergeleken met andere brokers is de CopyTrading functie. 

Hiermee is het mogelijk om een aandelenportefeuille over te nemen van iemand anders. Hierbij wordt er ook een risico cijfer gekoppeld aan het portefeuille wat je gaat kopiëren. eToro rekent bij aankopen van aandelen geen transactiekosten. 

Daarnaast is het aanmelden voor eToro gratis en betaal je ook geen beheerskosten. Het enige waar eToro kosten voor rekent is als je geld opneemt. Dit bedrag bedraagt 5 euro. Bij het aankopen van crypto via eToro wordt wel een percentage berekend, dit verschilt per cryptovaluta. Doordat er geen commissie op aandelen gerekend wordt en geen maandelijkse kosten zijn is eToro een van de goedkoopste brokers voor aandelen handel.

Plus500 met andere brokers vergelijken

Plus500 is ‘s werelds grootste verhandelaar van ‘contracts for difference’ (oftewel CFD’s), maar daarnaast kun je op het platform van Plus500 voor veel meer terecht. Zoals het kopen van indexen, forex, grondstoffen zoals goud en olie, crypto, aandelen, opties en ETF.  Deze broker rekent geen commissie, maar het is wel zo dat ze werken met een markt spread. 

Dit houdt in dat je aankopen soms een paar cent schelen. Plus500 is een platform gericht op actief handelen. Als je 3 maanden niets doet met je account rekent Plus500 daar inactiviteitskosten voor. Dit is een mooie stok achter de deur om dus flink bezig te blijven met jouw investeringen. Plus500 is dus de beste broker voor jou als je graag actief wilt gaan handelen.

Vergelijken van DeGiro

DeGiro is een Nederlandse broker die actief is sinds 2008. Het bedrijf is opgericht door voormalig Binck bank medewerkers. DeGiro rekent transactiekosten, maar deze zijn aanzienlijk lager wanneer je grote sommen aandelen gaat kopen. 

Het handelen in trackers ook wel ETF’s is gratis bij DeGiro. Bij DeGiro kun je makkelijk online aandelen kopen en verkopen via de computer of met de handige app. De Giro rekent geen account kosten of inactiviteitskosten. Hierdoor is het een van de goedkoopste brokers.

Broker vergelijken: Centraal Beheer

Centraal Beheer ken je waarschijnlijk van de vele reclames over verzekeringen. Bij Centraal Beheer doen ze het beleggen voor je. Beheerd beleggen houdt in dat Centraal Beheer je geld belegt in verschillende, door Centraal Beheer samengestelde fondsen. Doordat het geld beheerd wordt belegd heb je zelf geen omkijken naar jouw investering.

De kosten van Centraal Beheer gemaksbeleggen bedragen 0,60% van de totale inleg per jaar en aankoop kosten zijn 0,30% per keer dat je geld inlegt. De kosten blijven laag, omdat Centraal Beheer de verschillende aandelen groot kan inkopen. Hierdoor is Centraal Beheer een van de goedkoopste brokers van Nederland.

centraal beheer beleggen

Opties bij Brand New Day

De broker Brand New Day is een Nederlandse bank die in 2017 is opgericht om de wereld van pensioenfondsen te veroveren. Het is een bank die alleen online opereert en beleggen gaat dus ook via deze weg. Bij Brand New Day doen ze aan beheerd beleggen in verschillende vormen. Zo hebben ze drie mogelijkheden namelijk: indexbeleggen, lifecycle beleggen en dividend efficiënte fondsen. Bij indexbeleggen kun je kiezen uit verschillende profielen:

  • Zeer offensief, je wil groei zien 90% aandelen en 10% obligaties.  
  • Offensief, als je niet schrikt van een beetje risico. 
  • Neutraal, een profiel wat in balans is 50/50 aandelen en obligaties. 
  • Defensief, veilig profiel heeft een 30% aandelen en 70% obligaties.
  • Zeer defensief, meest veilige profiel. Bestaat grotendeels 90% uit obligaties.

Conclusie brokers vergelijken

Elke broker heeft zijn eigen specialiteiten. Wil je bijvoorbeeld zelf niet handelen dan zijn de brokers Brand New Day en Centraal Beheer de juiste keuze voor jou. Heb je liever zelf de touwtjes in handen dan moet je zijn bij eToro, Plus500 en DeGiro. De beste broker is per persoon verschillend. Dus kijk goed welke bij jou eisen en wensen aansluit. Op papier lijkt eToro de beste broker te zijn. Daarnaast is ook beleggen vergelijken heel erg belangrijk wanneer je start met beleggen. Kijk dus zeker daar eens naar.