Als je alles wilt weten over Ripple dan ben je op het juiste adres. In dit artikel leggen we uit wat Ripple is en wat het doel van Ripple is. Vraag jij je ook af wat het verschil is tussen Ripple en XRP? Lees dan vooral verder.

Wat is Ripple?

Ripple (XRP) is een bedrijf dat is ontwikkeld om goedkopere betalingen en geldoverdrachten over de grenzen mogelijk te maken. Technisch gezien is Ripple de naam van het bedrijf en het netwerk, en XRP is de cryptocurrency. XRP is een cryptovaluta die is ontworpen voor gebruik op het netwerk van Ripple om snel geld over te maken tussen verkopers en kopers die verschillende valuta’s gebruiken.

Ripple Labs, een Amerikaans technologiebedrijf, creëerde Ripple Net als een platform dat banken en financiële instellingen gebruiken om XRP snel en internationaal tegen een lagere prijs over te dragen.

Verkopers, begunstigden en banken kunnen hun lokale valuta overboeken naar XRP, munten naar een lokale gateway sturen en de XRP terugstorten naar de geaccepteerde valuta van de handelaar. Dit verkort de overdrachtstijden en verlaagt de kosten voor banken die mogelijk geen directe relatie hebben met een buitenlandse instelling, zolang ze zich allebei op het Ripple-netwerk bevinden.

Hoe werkt Ripple?

Ripple werkt op onafhankelijke computers over de hele wereld om de geschiedenis van elke munt te volgen door een een ledger met transacties bij te houden.

Omdat het niet op een centrale locatie wordt bewaard, wordt deze ledger een gedecentraliseerd grootboeksysteem genoemd. Dit gedecentraliseerde systeem zorgt voor meer transparantie waar banken op vertrouwen om XRP te sturen naar andere geregistreerde financiële instellingen over de hele wereld.

Nu kunnen banken profiteren van een groter financieel netwerk waarmee ze in het verleden wellicht geen contact mee hadden. Met Ripple kan een bank ook het proces stroomlijnen door de lokale valuta van de betaler te veranderen in XRP, de digitale valuta van Ripple.

Verschil Ripple en Bitcoin

Bitcoin is gebaseerd op blockchain-technologie net als veel altcoins, terwijl Ripple geen blockchain gebruikt, maar een gedistribueerd ledger.

Bitcoin is ontwikkeld als een digitaal gedecentraliseerde valuta met als doel te betalen voor goederen en diensten. XRP, aan de andere kant, is gemaakt voor banken en betalingsnetwerken als een betaalmiddel, een geldoverboekingssysteem en een wisselkantoor.

Een ander groot verschil is dat XRP, in tegenstelling tot Bitcoin, helemaal niet is ontworpen om te minen. Met Bitcoin worden miners beloond in de vorm van nieuw Bitcoin. Tron had in totaal 100 miljard XRP-tokens gepre-mined, waarvan 38 miljard beschikbaar werden gemaakt voor de openbare markt. Het resterende aantal XRP-tokens wordt bewaard door Ripple Labs en wordt periodiek vrijgegeven.

Ripple koers

Koers Ripple was in 2018 op zijn hoogst, XRP had bijna $3.5 bereikt. Toendertijd was Ripple de meest succesvolste cryptovaluta na Bitcoin en Ethereum op basis van marktkapitaal. Momenteel behoort die titel tot Binance Coin.

Net als bij de andere cryptocurrency is het ook moeilijk om te voorspellen waar de Ripple koers heen gaat. Wel zijn er factoren die de prijs beïnvloeden.

De media speelt altijd een enorme rol in de XRP koers. Ripple is erg actief in de media, ze verspreiden zelf erg veel nieuws. Investeerders letten altijd goed op het nieuws, ze houden in de gaten wanneer er een nieuwtje naar buiten komt.

Ripple kopen

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in Ripple en andere crypto is het altijd verstandig als je meer wilt weten over crypovaluta en crypto brokers. Enkele brokers waar je Ripple kunt kopen zijn Anycoin Direct en Kraken. Deze brokers maken het je gemakkelijk, ze zijn erg gebruiksvriendelijk. Ook is het mogelijk om hier de Ripple koers te zien.