Hoe beleggen in aandelen? In deze blog ga ik jou vertellen wat je allemaal moet weten en hoe je kunt gaan starten met beleggen. Ben je het zat dat je spaargeld stilstaat en niet stijgt? Moet je ontzettend hard werken om te kunnen genieten van het leven? Misschien is beleggen dan iets voor jou!

Voordat je gaat beginnen met beleggen

Je wilt gaan beleggen, zorg eerst voor een duidelijk plan voor jezelf! Je wilt natuurlijk niet al je spaargeld investeren in aandelen. Daarom is het belangrijk dat je een deel van jouw geld aan de kant legt dat je kunt gaan beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, dus houdt er rekening mee dat je tegenslagen op kunt vangen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een investering die jij in een bedrijf doet, door deze belegging wordt jij als het ware mede-eigenaar. Hierdoor krijg jij recht op een deel van de winst van het bedrijf. Bedrijven kunnen door beleggers groeien of nieuwe producten ontwikkelen, waardoor de winst stijgt.

Jij helpt een bedrijf met groeien en als beloning ontvang je een deel van de winst van het bedrijf. Aandelen hebben geen rente en je kunt een aandeel ook weer doorverkopen. Is jouw aandeel meer waard geworden, dan zal je ook meer geld ontvangen wanneer je deze verkoopt.

Waar kan ik beleggen?

Je kunt bij twee verschillende instellingen beleggen, banken (overheidsinstellingen) en brokers. Bij jouw bank kun je vaak gemakkelijk een beleggingsprofiel aanmaken en starten met beleggen.

Via een broker is het nog eenvoudiger om te starten met beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Degiro snel een account aanmaken en beginnen. Het voordeel aan Degiro is dat je geen minimumbedrag nodig hebt om te gaan investeren. Daarnaast is het altijd belangrijk om bezig te zijn met brokers vergelijken. Zo ben je het voordeligste uit.

Hoe gaat beleggen in zijn werk?

Je hebt een bedrag gestort op bijvoorbeeld Degiro en wilt gaan starten met beleggen in een bedrijf. Allereerst kun je voor jezelf bepalen ga ik op lange of korte termijn beleggen. Op korte termijn is er minder risico, maar zal de waarde van je aandeel ook niet aanzienlijk stijgen.

Op lange termijn is er meer risico, echter kan de waarde van een aandeel flink stijgen. Daarna ga je kiezen waar je in gaat beleggen, hier moet je goed over nadenken. Start niet met te veel beleggingen en ga je zelf eens goed in deze investeringen verdiepen. De tijd van het starten met beleggen is ook erg belangrijk.

Voorbeeld: Start jij vlak voor het COVID-19 virus met beleggen in een hygiëne bedrijf is de kans groot dat je in een korte tijd jouw aandeel aanzienlijk stijgt. De laatste tip, blijf actief en ga niet achterover leunen. Blijf op de hoogte van de economie, de koers en ontwikkelingen in de markt.