Hoe beleggen in aandelen? In deze blog leg ik je uit wat je allemaal moet weten en hoe je kunt gaan starten met beleggen. Ben je het zat dat je spaargeld stilstaat en niet stijgt? Moet je ontzettend hard werken om te kunnen genieten van het leven? Misschien is beleggen in aandelen dan iets voor jou!

Voordat je gaat beginnen met beleggen

Als je wilt gaan beleggen in aandelen moet je eerst zorgen voor een duidelijk plan voor jezelf. Je wilt natuurlijk niet al je spaargeld investeren in aandelen als je het niet kunt missen en niets van beleggen weet. 

Het is daarom belangrijk dat je bepaald welk deel van je vermogen je kunt missen en daarmee gaat investeren in aandelen. In aandelen beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee, dus houdt er rekening mee dat je tegenslagen op kunt vangen.

Wat is een aandeel?

Voordat we antwoord geven over hoe beleggen in aandelen werkt, geven we je even wat basis informatie. Een aandeel is een investering die jij in een bedrijf maakt, door deze belegging wordt jij als het ware mede-eigenaar. Hierdoor krijg jij recht op een deel van de winst van het bedrijf. Bedrijven kunnen door beleggers groeien of nieuwe producten ontwikkelen, waardoor de winst stijgt.

Jij helpt een bedrijf met groeien en als beloning ontvang je een deel van de winst van het bedrijf. Aandelen hebben geen rente en je kunt een aandeel ook weer doorverkopen. Is jouw aandeel meer waard geworden, dan zal je ook meer geld ontvangen wanneer je deze verkoopt.

Waar kan ik aandelen beleggen?

Je kunt bij verschillende instellingen beleggen in aandelen, o.a. banken (overheidsinstellingen) en brokers. Bij jouw bank kun je vaak gemakkelijk een beleggingsprofiel aanmaken en starten met beleggen. Via een broker is het nog eenvoudiger om te starten met beleggen.

Zo kun je bijvoorbeeld bij Degiro snel een account aanmaken en beginnen. Het voordeel aan Degiro is dat je geen minimumbedrag nodig hebt om te gaan beleggen. Door brokers vergelijken kom je bijvoorbeeld ook achter dat Centraal Beheer beleggen een goede optie is.

Hoe gaat het beleggen in aandelen in zijn werk?

Je hebt een bedrag gestort op bijvoorbeeld Degiro en wilt gaan starten met beleggen in aandelen. Allereerst kun je voor jezelf bepalen: ga ik op lange of korte termijn beleggen in aandelen. Op korte termijn is er minder risico, maar zal de waarde van je aandeel ook niet aanzienlijk stijgen.

Op lange termijn is er meer risico, maar kan de waarde van een aandeel flink stijgen. Daarna ga je kiezen in welke aandelen beleggen mogelijk is, hier moet je goed over nadenken. Start niet met te veel beleggingen en ga je zelf eens goed in deze investeringen verdiepen.

Momentum is belangrijk

Een ander belangrijk aspect voor het beleggen in aandelen is de tijd wanneer je gaat starten met beleggen. We zullen het even kort uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als je op tijd kunt inspelen op ontwikkelingen binnen deze markt kun je hier je eigen voordeel uit halen.

Voorbeeld: Start jij vlak voor het COVID-19 virus met beleggen in een hygiëne bedrijf is de kans groot dat je in een korte tijd jouw aandeel aanzienlijk stijgt. Er is namelijk ineens veel meer interesse in het bedrijf dan dat er eerder was.

Blijf jezelf altijd inlezen

De laatste tip, blijf actief en ga niet achterover leunen. Blijf op de hoogte van de economie, de koers en ontwikkelingen in de markt. Na het investeren in aandelen kan het zo maar zijn dat er veranderingen plaatsvinden en dan is het handig als jij zo snel mogelijk kan schakelen.

Daarnaast blijft het interessant om altijd klaar te staan voor je volgende belegging. Wanneer een van je aandelen bijvoorbeeld slecht uitpakt, kun je beter snel schakelen dan balen over je investering. We hebben genoeg artikelen over aandelen beschikbaar dus lees daarom snel verder!