Risico beleggen is vaak een onzekere factor voor beginners

Heb jij besloten dat je gaat beleggen? Dan moet je ook op de hoogte zijn van de risico’s van beleggen en alles wat daarbij komt kijken. Het risico van beleggen is vaak een reden dat mensen afhaken met beleggen.

Maar dit hoeft niet zo te zijn! Wanneer je op de hoogte bent van alle risico’s en weet wat je doet, hoeft dit je niet te belemmeren in je investeringen. Ik wil je in mijn blog graag meenemen in de risico’s van beleggen.

Verschil tussen sparen en beleggen

Veel mensen zien beleggen als een soort van sparen. Dit klopt natuurlijk deels ook wel. Maar er zit wel daadwerkelijk verschil in. Deze verschillen hebben alles te maken met de risico’s van beide mogelijkheden. Sparen is natuurlijk een veilige manier van geld opslaan.

Je maakt dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks een vast bedrag over naar je spaarrekening en krijgt hier spaarrente over. Je geld wordt dus niet veel meer waard, maar je kunt precies uitrekenen wat je over 10 jaar op die rekening hebt staan. Bij beleggen werkt dit anders.

Jij investeert in iets en hoopt dat deze investering over enkele jaren nog veel meer waard zullen zijn. Het kan dus zijn dat je veel meer geld hebt dan wanneer je hebt geïnvesteerd, maar in het ergste geval kan het geld ook minder waard zijn geworden. Dat is het risico van beleggen.

Risico beleggen voorkomen

Er zijn natuurlijk ook manier om het risico beleggen te beperken. Er zullen aan beleggen altijd risico’s zitten, maar je kunt er dan maar beter wel op voorbereid zijn. Tips om te starten met beleggen en je risico zo klein mogelijk te houden:

  • Verspreid je beleggingen. Wanneer je dit doet verspreid je namelijk ook de risico’s die beleggen met zich mee brengt. Je kunt dus kiezen om te beleggen in aandelen, maar ook beleggen in vastgoed of goud bijvoorbeeld. Maar je zou ook voor kunnen kiezen om aandelen te verspreiden over meerdere bedrijven. Wanneer het ene bedrijf dan verlies maakt, maar het andere bedrijf winst, heb je het risico dus beperkt!
  • Beleg met geld dat je kan missen. Als je met geld gaat beleggen wat je eigenlijk niet kan missen loop je onnodig risico. Het geld kan minder waard worden en dan heb je jezelf in de vingers gesneden. Kun je het geld nu nog niet missen? Start dan eerst met sparen. Beleggen kan dan altijd later nog!
  • Ga voorbereid aan de slag. Ga niet zomaar in random dingen beleggen. Risico beleggen heeft ook te maken met waarin je gaat investeren. De ene categorie neemt meer risico met zich mee dan de andere. Een beetje vooronderzoek doen kan dus zeker geen kwaad!

Het risico van beleggen

Risico beleggen is dus zeker tot een bepaalde hoogte te beperken. Maar er zal altijd een risico aan vast blijven zitten, dat is nu eenmaal zo! Weet dus waar je aan begint voordat je de stap van beleggen gaat nemen. Het is zeker niet verkeerd om jezelf goed in te lezen en eventueel zelfs met mensen te praten die er ervaring mee hebben!

Hopelijk heb ik je wat tips kunnen geven waar je iets aan hebt. Als je ervoor kiest om te gaan starten met beleggen, wens ik je heel veel succes en plezier!