Als je geld overhoudt kun je een paar dingen doen, zo kun je bijvoorbeeld het geld op een spaarrekening zetten. Als je jouw geld op een spaarrekening zet dan is de kans groot dat dit bedrag niet toeneemt. Het blijft in principe stil en kan zelfs een negatief rendement opleveren.

Als je gaat beleggen dan is de kans groot dat je over het bedrag wat je hebt belegt een positief rendement krijgt. Met andere woorden jouw geld wordt meer waard. Je geld beleggen kan dus meer opleveren dan sparen!

Wat zijn beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen worden ook wel aandelenfondsen genoemd. Een beleggingsfonds is een portefeuille waarin de inleg van verschillende beleggers zijn samengevoegd. Deze portefeuille wordt beheerd door experts.

Een van de experts wordt aangewezen als de fondsbeheerder. Met de inleg van de beleggers koopt de fondsbeheerder beleggingen. Doordat de beleggingen die worden ingekocht gespreide beleggingen zijn, wordt het risico verspreidt.

Er zijn beleggingsfondsen die zich focussen op een land, een sector, regio’s of andere thema’s. Er zijn ook fondsen die op internationaal niveau beleggingen hebben. Daarnaast kunnen beleggingsfondsen beleggen in aandelen, obligaties en een mix van de twee.

Waarom zou je beleggen in beleggingsfondsen?

Als je beslist om te beleggen in fondsen dan is een van de grootste voordelen dat je zo minder risico loopt dat je verlies draait. Dit komt doordat een beleggingsfonds jouw vermogen spreidt over meerdere beleggingen.

Stel dat een sector hard wordt geraakt dan kan die koersverlies van een aandeel of obligatie worden gecompenseerd, door andere aandelen of obligaties in de portefeuille. Als je dus veilig wilt spelen moet je dit in gedachten houden.

Beleggen met kleine bedragen

Ten tweede kan beleggen in fondsen aantrekkelijk zijn, omdat je kunt beleggen met kleine bedragen. Zo hoef je niet in een keer duizenden euro’s te gebruiken om te beleggen. Ook kun je bij beleggingsfondsen ervoor kiezen om periodiek in te leggen. Dit houdt in dat je elke maand een bedrag investeert in aandelen of obligaties. Bij Peaks kun je zelfs beleggen met wisselgeld!

Kies een gepaste strategie

Ten derde kan beleggen in fondsen aantrekkelijk zijn, omdat je de keuze hebt uit meerdere beleggingsfondsen. Zo kun je gaan beleggen in fondsen die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in de medische sector. Sommige beleggingsfondsen kunnen beleggen in landen waar een individuele belegger niet kan komen. Op deze manier kun je dus je eigen strategie invullen.

Als individu is het moeilijk om beleggen in bepaalde beleggingen zoals bijvoorbeeld markten in Zuidoost-Azië die moeilijk toegankelijk zijn. Met de beleggingsfondsen kun je echter toch in deze markten gaan beleggen.

Je hoeft geen expert te zijn

Tot slot is beleggen in fondsen makkelijker dan zelf alles te doen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet het beursnieuws bij te houden en hoef je niet te weten hoe alles tot in het detail werkt. Dat doen de experts en fondsbeheerder allemaal voor je!

Wij vinden zelf dat Centraal Beheer gemaksbeleggen een goede beleggingsfonds kan zijn voor mensen die net willen gaan beginnen met beleggen die daar zelf niet zo veel van af weten.

Nadelen van beleggen in fondsen

Naast alle voordelen zijn er ook natuurlijk ook wat nadelen voor het beleggen in fondsen. We willen deze toch even vermelden om je geen vals beeld te geven van het beleggen in fondsen. De nadelen zijn niet schokkend, maar toch wel relevant om te vermelden.

Beleggen in fondsen is een veilige manier om je geld te investeren in de hoop om er winst uit te halen. Maar aan de andere kant kun je hierdoor ook niet verwachten dat je de jackpot gaat verdienen. Het rendement groeit namelijk minder snel dan andere risicovollere beleggingen. 

Je hebt zelf weinig te zeggen

Uiteindelijk is de fondsbeheerder degene die het geld beheerd. Dit houdt in dat diegene bepaalt wat er met het fonds gebeurt en helaas kan jij hier weinig invloed op uit oefenen. Aan de andere kant hebben fondsbeheerders ervaring met beleggen en kan dat dus fijn zijn voor mensen die net beginnen met beleggen.

Bijkomende kosten

Helaas zijn de meeste dingen in het leven niet gratis. Dat geldt ook voor het gebruik maken van een beleggingsfonds. Je moet namelijk wel de fondsbeheerder betalen voor het werk wat diegene doet. De kosten per fonds kunnen nogal verschillen onderling. Je kunt hier lezen over het beheerd beleggen vergelijken om erachter te komen welke het beste bij jou past.

Nooit zonder risico

Niemand kan je 100% zekerheid geven dat je in de toekomst winst gaat maken met jouw beleggingen. Er is altijd een kleine kans dat het mis kan gaan. Echter is het risico lager als je gaat belegen in een beleggingsfonds, omdat deze dus gespreid belegt. 

Beleggingsfondsen vergelijken

Zoals je kunt zien kun je beleggen in fondsen. Echter adviseren wij je wel om beleggingsfondsen te vergelijken. Aangezien je jouw hard verdiende geld ergens in gaat steken, is het verstandig om te weten in wat voor een beleggingsfonds je dit doet en of het matched met jouw ideeën. Op onze website kun je meerdere artikels vinden waarin wij beleggingsfondsen vergelijken voor jou. Neem bijvoorbeeld is een kijkje bij Saxo bank, deze beleggingsbank is geschikt voor iedere belegger!