Iedereen heeft het al gehoord; de spaarrentes zijn bijna 0%. Dus nu ben je op zoek naar een andere manier om passief je vermogen te laten groeien. Als het op de traditionele manier niet kan moet je naar andere manieren kijken. Een van de manieren om je vermogen te vergroten is door middel van geld beleggen.

Iedereen heeft het er wel eens van gehoord, maar veel weten er nog maar vrij weinig van af. Daarom zal ik je helpen door je basiskennis bij te brengen in deze blog over geld beleggen voor beginners. 

Waarom geld beleggen?

De reden dat je geld wilt gaan beleggen komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Je wilt namelijk wat extra geld passief bijverdienen. Dan klinkt het allemaal makkelijk dat geld beleggen, maar er zit meer achter dan je denkt.

Je zult vast wel eens online een advertentie hebben gezien waarop iemand zijn super dure auto laat zien die hij heeft verdiend door het beleggen in aandelen. Je ziet alleen succesverhalen, maar er zijn ook risico’s die beleggen met zich meeneemt.

Risico’s van geld beleggen

Je gaat namelijk geld beleggen in bedrijven en branches waarop je zelf (bijna) geen invloed op hebt. Als je net je geld hebt geïnvesteerd in een bedrijf en er blijkt dan dat het bedrijf in het verleden foute dingen heeft gedaan, kan het ervoor zorgen dat de aandelen (vaak tijdelijk) zakken.

Dit stuk is niet om je bang te maken, maar om je meer te informeren dat het niet snel geld verdienen is en het ook risicovol is. Daarom is het belangrijk dat geld beleggen voor beginners goed wordt uitgelegd en je de juiste hulpmiddelen inschakelt.

Hoe kun je geld beleggen?

Er zijn genoeg bedrijven die je graag helpen met geld beleggen voor beginners. Deze bedrijven worden ook wel brokers genoemd. Deze brokers komen in veel verschillende vormen. Er zijn drie verschillende soorten brokers waaruit je kan kiezen: representerende brokers, adviesgevende brokers en uitvoerende brokers.

De representerende brokers zijn de partijen die voor jou geld beleggen en een zo hoog mogelijk rendement proberen te behalen. Bij deze partijen betaal je vaak wel meer, maar voor deze prijs hoef je zelf geen extra stappen meer te ondernemen.

De adviesgevende brokers, functioneren als informatiebron. Zij geven aan hoeveel risico’s de investeringen met zich mee brengen. De laatste broker zal alleen handelen wanneer jij aangeeft dat zij voor jou moeten gaan beleggen.

Zelf aan de slag

Wanneer je heel gepassioneerd en enthousiast bent over geld beleggen kun je er zelf mee aan de slag. Online zijn er namelijk oneindig veel bronnen die je informatie geven omtrent geld beleggen. Veel van deze zijn betaald, maar op YouTube kun je zelf ook gemakkelijk basis informatie vinden over geld beleggen.

Wanneer je helemaal voor geld beleggen gaat, kun je een cursus beginnen. Dan ga je een traject door van een aantal weken/maanden en ga je zelf de markt op. Want uiteindelijk leer je het meeste door in de praktijk aan de slag te gaan.