Als je informatie verzamelt over beleggen dan kan het zijn dat je wel eens de term CFD’s bent tegengekomen. Wij kunnen ons best voorstellen dat je jezelf de vraag stelt, wat is een CFD? In dit artikel gaan wij jou uitleggen wat een CFD is en wat de voordelen zijn van deze CFD’s.

Wat is een CFD?

CFD is een afkorting van ‘Contract for difference’. Een CFD is een contract die jij aangaat met jouw CFD-broker onder bepaalde voorwaarden. Met CFD’s kun je handelen in aandelen, index en grondstoffen zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Je kunt CFD’s kopen en verkopen bij winst of verlies.

Wat kun je met een CFD doen?

Met CFD’s kun je speculeren op de financiële aandelenmarkten zoals aandelen, index en grondstoffen. Stel dat je een aandeel wilt kopen van bijvoorbeeld Apple. Later blijkt dat een aandeel €1.500,- kost, maar je blijkt dit geld niet te hebben. Dan kun je door middel van een CFD toch een deel van dit aandeel kopen.  maar het blijkt dat een heel aandeel teveel kost.  

Je koopt dan eigenlijk een contract met jouw CFD broker dat jij een klein aantal van dit aandeel hebt gekocht.  Jouw CFD-broker speculeert dan op de koers van dat bedrijf. De € 150,00,- die betaal je zelf en de overige € 1.350,00,- die betaalt jouw broker. Kort gezegd, met een CFD kun je dus zonder zelf teveel geld te investeren toch nog een aandeel kopen op een bepaalde koers.

Wat zijn de voordelen van een CFD?

Zoals hierboven is vermeld kun je door een hefboom van een CFD met een relatief klein bedrag beleggen en een positie van een grote onderliggende waarde innemen. Hierdoor hoef je niet te wachten tot jij een dikke spaarrekening hebt, maar kun je vandaag nog beginnen.

Handelen in moeilijk bereikbare waardes

Ten tweede kun je met CFD’s online handelen in moeilijk bereikbare waardes zoals bijvoorbeeld grondstoffen als goud, zilver en olie. Je doet dit namelijk zonder deze fysiek aan te kopen. Met CFD’s kun je dus op deze grondstoffen prijzen speculeren. Met deze CFD’s kun je dus proberen op een andere manier winst proberen te behalen.

Short of long gaan

Met CFD’s kun je ook speculeren op een daling. Je speculeert dus dat er een daling zal gaan plaats vinden en de hand daarvan kunt u ook winst verdienen. Als de prijs dan omlaag gaat dan verdient u dus geld. Dit gebeurt vaak op korte termijn en daarom ook de term: Short gaan.

Andersom is dat natuurlijk ook het geval. Met CFD’s kun je ook speculeren dat de prijzen zullen stijgen. Omdat dit over lange termijn is ga je dan long. Als de prijs dan inderdaad stijgt dan verdien je hier ook geld mee.

Nadelen CFD’s

Net zoals bij de voordelen van CFD’s kan de hefboomwerking ook nadelig zijn. Stel dat je de €150,00 betaalt dan leent je dusin principe €1.350 van jouw broker. Mocht het zijn dat je zegt dat de prijzen van de aandelen van Apple zullen stijgen, maar het daalt daarentegen met 20%. 

Dan heeft Apple een daling van 300€ meegemaakt. Je bent dan geld schuldig aan jouw broker. Je raakt dan dus je eigen inleg kwijt, maar ook het geld dat je hebt geleend van de broker.. Het wordt daarom grotendeels ook afgeraden om te beginnen met CFD’s als je nieuw bent in dit wereldje. Er zijn grote winsten te behalen, maar ook grote verliezen.

Rente betalen

Over het geld wat je leent van jouw CFD-broker betaal je een rentepercentage van ongeveer 4% over de looptijd van een jaar. In dit voorbeeld zou het dan zijn dat u 4% rente moet betalen over € 1.350,00. 

Zoals je kunt zien brengen CFD contracten zijn voor- en nadelen met zich mee. Bekijk eens verschillende brokers die deze aanbieden zoals Plus500, eToro, Saxo bank en onze andere brokers.