Een obligatie is een schuldbewijs van een land, overheidsinstelling of onderneming. In principe kun je het zien als een lening die in de loop van de tijd terugbetaald moet worden. De looptijd van een obligatie ligt meestal tussen de 5 en 30 jaar.

Er zal door de partij die de lening heeft afgenomen jaarlijks een vast of variabel rentebedrag uitgekeerd worden naar de obligatiehouders, mits een bedrijf niet failliet gaat.

Verschillen in obligaties

Voordat je blindelings obligaties gaat kopen is het zeer belangrijk dat je eerst de juiste research doet. Dat je dit artikel aan het lezen bent is al een goed teken. Er zijn namelijk enkele verschillen tussen (soorten) obligaties.

Zo is de ene partij vertrouwbaarder dan de andere partij. Er zit ook verschil in risico’s, een obligatie met een langere looptijd brengt meer risico met zich mee dan een obligatie met een korte looptijd. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook staatsobligaties kopen. Het is dus verstandig dat je kiest voor een partij waar je vertrouwen in hebt!

Obligaties kopen, hoe werkt dat?

Obligaties kopen kun je bij veel verschillende partijen doen. Om obligaties te kopen heb je een bank of broker nodig. Dit zijn bedrijven die zorgen dat jij kunt beleggen. Ze werken als een tussenpartij tussen belegger en de aandelenmarkt

Voorbeelden van bedrijven waar je obligaties kunt kopen zijn: ASN bank, Plus500, Binck, ABN Amro, ING etc. Hier kun je een account aanmaken om te gaan beleggen. Je kunt hier met of zonder begeleiding beleggen. Dit is helemaal aan jou, verdiep je hier erg goed in!

Wat zijn staatsobligaties?

Als je gaat beleggen in obligaties kun je er ook voor kiezen om staatsobligaties te kopen. Staatsobligaties zijn obligaties die door de overheid zijn aangevraagd. Dit is vaak in de vorm van een lening aan de overheid.

Wanneer je een staatsobligatie koopt leen je dus eigenlijk je geld aan de overheid. Omdat jij staatsobligaties koopt kan de overheid projecten uitvoeren met jouw geld. Over deze staatsobligaties krijg jij dan weer rendement en hoe dat werkt, leggen we nu uit.

Wat levert een obligatie op?

Hoe verdien je nu eigenlijk geld door obligaties of staatsobligaties te kopen? We zullen hier een voorbeeld geven van hoe het in zijn werking gaat. Bij een obligatie draait het om de rente.

De rente bepaald of jij winst of verlies maakt op de obligatie. Daalt de rente, dan stijgt de waarde van jouw obligatiekoers en stijgt de rente dan zal de waarde van jouw obligatiekoers dalen.

Hoe zit dit er in de praktijk uit?

Zoals net werd verteld is een lange termijn obligatie daarom, dus risicovoller dan korte termijn obligatie. Stel je wilt €500,- aan obligaties kopen in een obligatie die jaarlijks 5% rente uitkeert en op dit moment een beurskoers van 105% heeft.

Dan betekent dit dat je jaarlijks €25 op je rekening krijgt gestort op de afgesproken datum. Echter zal de aanschaf van de obligatie €525,- kosten, omdat de koers op 105% staat. Nu hangt het er natuurlijk vanaf hoelang de obligatie duurt en wat de koers doet of je uiteindelijk winst of verlies maakt.

Ga jij obligaties kopen?

Na het lezen van deze blog ben je meer te weten gekomen over obligaties kopen en hoe je er geld mee kunt verdienen. Wil je nou meer te weten komen over obligaties, verdiep jezelf eens in een van de banken of brokers. Durf jij het aan?