Nu het sparen zo goed als niets oplevert wil je gaan beleggen. Wanneer je bereidt bent om risico te lopen als je meer rendement wilt, is beleggen voor jou. Als je wilt gaan beleggen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zo moet je rekening houden met de kosten van beleggen, gebruiksgemak en beleggingsmogelijkheden. Waar ik in deze blog het vooral over ga hebben is de kosten van het beleggen. Want iedere aanbieder vraagt weer een andere prijs en waar betaal je eigenlijk voor?

Hoe minder je betaalt hoe hoger het rendement, daarom help ik je graag verder!

Welke kosten beleggen?

Het is belangrijk om te weten dat er meerdere factoren meespelen wanneer je gaat investeren. Zo verschillende kosten van beleggen op basis van hoeveel je belegt, in welke fonds, hoe vaak je transacties doet en of je deze zelf doet of uitbesteedt aan een externe partij.

Hieronder geef ik een klein overzicht van de soorten kosten die kunnen voorkomen in beleggen:

  • Beheer- en servicekosten
  • Transactiekosten
  • Valutakosten
  • Prestatievergoedingen
  • Inactivity Fee

Kosten beleggen vergelijken

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen is goed vergelijken waar jij je geld het beste kan investeren. Wat hierbij belangrijk is, is dat je weet wat voor soort belegging je wilt gaan doen. Zo kun je ervoor kiezen om vaak kleinere transacties te doen of in één keer een grote smak met geld investeren en hier niet meer naar omkijken.

Voor alle soorten beleggingen zijn er voordelige brokers. Wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld een groot bedrag over te maken, zul je moeten kijken naar de aankoop kosten.

Dit zorgt ervoor dat jij zoveel mogelijk van je startbedrag overhoudt en meer rendement kan realiseren. Wanneer je vaak verschillende transacties maakt, moet je letten op de transactie kosten.

Kosten beleggen uitbesteden

Wanneer je ervoor kiest om het uit te besteden en een externe partij je investeren te laten onderhouden zul je meer kosten maken. Zo vragen deze bedrijven bijvoorbeeld ook servicekosten voor het uitvoeren van hun investeringen. Wat ook logisch is natuurlijk.

Een voordeel van het uitbesteden is dat je weinig tot geen verstand nodig hebt van de markt en mogelijk alsnog rendement kan realiseren. Daar tegenover staat dan wel dat je hogere kosten hebt. Uiteindelijk is het belangrijk dat je goed voor jezelf gaat onderzoeken wat het meest rendabel is.

Dit kan namelijk per persoon verschillen en is daarom ook niet snel een antwoord op.