Tegenwoordig krijg je op de bank eigenlijk geen rente meer. Veel mensen zullen er daarom ook vast over nadenken of ze nu moeten sparen of beleggen. Je spaargeld wordt niet meer waard wanneer je het op de bank laat staan en als je geld stort moet je zelfs nog betalen.

Maar beleggen brengt risico’s met zich mee, is dit wel verstandig? In deze blog willen we jou een duidelijk beeld geven over sparen en beleggen.

Sparen

Wanneer je spaart kun je je geld niet kwijtraken. Het is natuurlijk een erg veilige manier om je vermogen achter de hand te houden. Echter brengt het natuurlijk wel een hoop met gedachtes met zich mee.

Tegenwoordig krijg je met de lage rente eigenlijk geen geld over je vermogen en dit stimuleert niet. Daarnaast is de pensioenuitkering ook bijna zo goed als verdwenen. Het voordeel van sparen is dat je geen geld verliest, maar het staat wel stil.

Beleggen

Kies je ervoor om te gaan beleggen dan ben je niet zeker van je vermogen. Je kunt meer vermogen verkrijgen, maar je kunt ook vermogen verliezen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te beleggen, met veel en weinig risico.

Hoe hoger het risico, des te meer vermogen je ontvangt bij positief resultaat en bij een lager risico ontvang je minder vermogen. Ook al kies je voor een investering met een laag risico is de kans groot dat je meer vermogen verkrijgt dan wanneer je spaart.

Sparen en beleggen

Wat ook een optie is, is dat je doet sparen en beleggen. Zo kun je geld aan de kant zetten op de bank dat je spaart. En een deel van je geld investeren in bijvoorbeeld een fonds. Je kunt dan van je eigen vermogen toch een groter vermogen maken.

Het is natuurlijk belangrijk dat je zorgt genoeg spaargeld te houden, zodat je een eventuele tegenslag kunt opvangen. Je kunt bij je bank een spaarrekening hebben en een beleggingsrekening om zo beide te combineren.

Moet je nu dus sparen, beleggen of beide?

Een moeilijke vraag die ieder voor zichzelf moet beantwoorden! Wanneer je je geld spaart kun je het niet verliezen, echter zal je vermogen er niet van groeien. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt meer eigen vermogen verkrijgen of juist vermogen verliezen.

Sparen en beleggen is een keuze die je verzekerd van een vast vermogen en een variabel vermogen wat negatief of positief presteert. Weet jij al wat je doet?