Wil jij eens een nieuwe manier van sparen proberen in plaats van alleen maar op de spaarrekening. Dan is beleggen misschien wel iets voor jou! Met beleggen kun je op lange termijn zeker een leuke zakcent verdienen. Maar, beleggen doe je niet zomaar.

Je moet jezelf hier goed over inlezen en weten waar je aan begint. Ik probeer je in deze blog meer te vertellen over; hoe beleggen, zodat je als starter op een makkelijke manier aan informatie kunt komen!

Wat is beleggen?

Voor de echte beginners, zal ik even kort uitleggen wat beleggen precies betekent. Heel simpel gezegd ga je ergens in investeren, je bent het geld op dat moment dus kwijt. Probeer dus geen geld te gebruiken dat je binnen een jaar weer terug wilt hebben. Maar nu denk je waarschijnlijk, dan ben ik toch mijn geld kwijt?

Nee, zo werkt het dus niet. Jij investeert namelijk in iets waarvan jij denkt dat het nog gaat groeien! Ga je bijvoorbeeld investeren in aandelen, dan hoop jij dat over een paar jaar die aandelen nog veel meer waard zijn en je ze met winst kan doorverkopen. Begrijp je het nog?

Hoe beleggen?

Beleggen kun je in verschillende dingen doen. Ik zet er enkele voor je op een rijtje:

Maar waar ga je nou in beleggen? Er is helaas geen formule die laat zien waar je het beste in kan investeren. Dit is ook voor iedereen persoonlijk! Hoeveel en waarin je gaat investeren hangt ook af van het budget dat je tot je beschikking hebt. Want met beleggen loop je nu eenmaal wel risico.

Er is natuurlijk een kans dat je belegging veel meer waard wordt, maar het kan ook dalen in waarde. Hoe beleggen is dus geen eenduidig antwoord op. Je kunt er dus duizenden euro’s mee verdienen, maar ook geld mee verliezen.

Ik wil gaan beleggen

Ben je er al helemaal uit en heb je besloten om te gaan beleggen? Dan help ik je hier natuurlijk ook graag bij. Ik heb daarom enkele tips voor je om meer te leren over; hoe beleggen?

  • De eenvoudigste manier om te starten met beleggen is om te beginnen met een klein bedrag, bijvoorbeeld 200 euro. Je kunt op deze manier goed testen of beleggen wel echt bij jou past! Er is door zo’n klein bedrag niet enorm veel risico.
  • Verspreid je aandelen. Een veelgemaakte beginnersfout is om veel te investeren in 1 aandeel. Wanneer dit aandeel dan toch niet helemaal uitpakt zoals je zou willen, verlies je in een keer veel geld. Verspreid je kansen dus een beetje!
  • Start niet in een keer met heel veel geld. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen elke 10de van de maand ga ik weer investeren. Zo kun je ook goed kijken wat de aandelen precies doen en of het dus wel waard is om er nog meer in te investeren.

Ben jij er helemaal klaar voor om te gaan beleggen? Dan wens ik je heel veel succes en vooral veel plezier. Het is altijd leuk om aan iets nieuws te beginnen! Jij weet nu hoe je moet starten met beleggen.