Het wordt in de economie van tegenwoordig steeds belangrijker om over een eigen vermogen te beschikken. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Maar ook in een verdere toekomst bijvoorbeeld wanneer je kind gaat studeren!

Maar waar kies je dan eigenlijk voor om een zo groot mogelijk vermogen op te bouwen? Is sparen of beleggen de juiste keus?

Wat is sparen?

Sparen betekent letterlijk geld opzij zetten om later te kunnen gebruiken. Vroeger deden mensen dit door een doos boven op de kledingkast te zetten, maar dat is al lang niet meer zo veilig! Veel mensen doen dit dus via de bank op een spaarrekening.

Daarbij zit er ook een voordeel aan sparen via de spaarrekening, namelijk spaarrente. Kies je voor sparen bij de bank dan heb je daar ook nog verschillende keuzes in:

  • Vrij opneembare spaarrekening: je kunt het geld opnemen wanneer je maar wilt.
  • Deposito sparen: je zet je eigen geld voor een bepaalde periode vast. Pas wanneer deze periode is afgelopen kun je weer bij het geld. Het voordeel is hiervan dat je dus wel precies kunt uitrekenen hoeveel je spaarrente gaat zijn, want het bedrag veranderd niet in deze periode!

Wat is beleggen?

Beleggen is simpel gezegd ergens geld in pompen en hopen dat dit geld in de toekomst nog meer waard gaat zijn. Je kunt beleggen in verschillende diensten: obligaties, vastgoed, goud of bijvoorbeeld aandelen of bitcoins. Het brengt alleen wel een risico met zich mee.

Ga je geld beleggen dan kan het dus ook zo zijn dat je geld minder waard gaat worden. Je kunt ook beleggen met meerdere mogelijkheden, hierdoor wordt het risico van beleggen iets kleiner. Ga je kiezen voor beleggen? Probeer dan geen geld te gebruiken waarvan je verwacht dat je het binnen nu en 3 a 4 jaar nodig hebt.

Het kan zijn dat de waardes dan nog niet zijn gestegen. Het nadeel van beleggen is dus dat het een risico met zich mee brengt, want je kunt geld gaan verliezen. Maar het voordeel daarentegen is wel dat wanneer je winst maakt, dit vaak in grote aantallen is!

Sparen of beleggen?

Het grootste verschil tussen sparen of beleggen is dus het risico wat je neemt. Ga je sparen? Dan neem je de veilige optie, omdat je weet dat je niet zomaar geld kan verliezen. Het nadeel hiervan is wel dat de marge winst die je op sparen maakt, een stuk kleiner is dan bij beleggen.

Ga je beleggen? Wees er dan op voorbereid dat je ook veel geld kan verliezen in het ergste geval. Maar pakt het goed uit, dan kun je veel sneller geld verdienen dan met sparen!

Sparen of beleggen hangt dus van je eigen situatie af. Kan je het risico nemen? Dan zou je kunnen beleggen. Wil je liever zeker weten dat je over 10 jaar nog steeds hetzelfde bedrag terug kunt krijgen met een klein beetje stijging door spaarrente, kies dan voor sparen!